Exposicions

L’exposició Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú 1921-2010 arriba a Ribes de Freser, la seva vila natal, on es va inaugurar el dissabte 11 d’octubre i ha quedat instal·lada de forma permanent a l’Espai Joan Triadú, que s’ha habilitat a la seu de la Biblioteca Terra Baixa (segona planta). L’Espai Triadú ret homenatge al pedagog i activista cultural català que, entre altres iniciatives, va fundar les Escoles Thau i va formar part del Consell Directiu de la Institució Cultural del CIC (ICCIC) des del 1962, juntament amb la seva fundadora M. Rosa Farré i Escofet. Posteriorment, al 1993, en va assumir la direcció general fins a la seva jubilació, l’any 1997.

L’exposició, organitzada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Flos i Calcat, aporta molta informació sobre la vida de Joan Triadú i presenta fragments de les seves obres, objectes personals, una selecció de cartes d’intel·lectuals com Carles Riba, Mercè Rodoreda, Baltasar Porcel, etc., així com un audiovisual en què ell mateix explica la seva trajectòria vital i professional. La mostra és un reconeixement a una trajectòria marcada per la seva lluita perseverant en defensa de la identitat catalana en un context polític i social difícil. Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú 1921-2010 es va inaugurar per primer cop al Palau Robert de Barcelona el 17 de gener de 2013 i s’ha pogut visitar també a la Biblioteca Joan Triadú de Vic, a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès, al Museu de Granollers i al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.

Joan Triadú i Ribes de Freser
Joan Triadú va mantenir una estreta relació amb la seva vila natal, a la que recorda en diferents fragments de Memòries d’un segle d’or. En els seus textos fa referència al lloc on va néixer i que avui acull la biblioteca de Ribes de Freser on s’ha instal·lat la mostra: “Can Recolons tenia un xalet modernista, i tota la construcció de la fàbrica conserva una unitat prou digna. No va ser una mala colònia: ni pobra com la Mambla d’Orís, avall del Ter, ni rica com la de Borgonyà o “dels anglesos” amb la seva gran xemeneia i habitatges unifamiliars. Va contribuir a l’expansió de Ribes de Freser i a una certa pau social. Era prop de la vila vella, avui transformada i separada de la vila de baix, a la dreta del Freser, i del poble de Ribes de Freser en general”. Triadú també recorda a les seves memòries els jocs florals que des de 1996 organitza l’escola que porta el seu nom: “Des d’aleshores em sembla que no he faltat mai al compromís adquirit. Al contrari, l’he esperat amb goig, tant per la visita a l’escola com per l’acte dels Jocs Florals al Casal Municipal de Cultura, amb un breu àpat comunitari entremig”.

Símbol de la resistència cultural nacionalista
Joan Triadú (Ribes de Freser, 30 de juliol del 1921-Barcelona, 30 de setembre del 2010) es va llicenciar en llengües clàssiques per la Universitat de Barcelona. Va ser lector de català a la Universitat de Liverpool (1948-1950), va intervenir en la preparació dels primers professors de català de la postguerra i en la creació del concurs literari de Cantonigròs (1944-68). Va col·laborar en les revistes Ariel, Pont Blau, Vida Nova i Serra d’Or i en el diari Avui. Va ocupar el càrrec de secretari tècnic d’Òmnium Cultural i de director de la Institució Cultural del CIC i de l’escola Thau, i va ser fundador del Consell Català d’Ensenyament (1975). L’escriptor i pedagog va ser distingit amb nombrosos premis i guardons (Premi Ramon Fuster per la tasca pedagògica, Creu de Sant Jordi, Premi d’Honor Jaume I, Premi Atlàntida per la tasca
com a crític literari, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Medalla al Mèrit Científic, Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, etc.), i l’any 1998 va ser investit Doctor Honoris Causa per la Universitat Ramon Llull. Els llibres que va publicar en els darrers anys (Dies de memòria 1938-1940: diari d’un mestre adolescent, Memòries d’un segle d’or i Textos i pretextos de pedagogia, 1938-2008) demostren la rellevància de les seves conviccions com a patriota i com a educador i el situen com a referent en el seu paper de crític literari i pedagog.

Horaris de visita: biblioteca municipal Terra Baixa. De dilluns a divendres de 17h a 20h. Els dimecres de 10h a 14h.
Visites guiades mitjançant el guia oficial de turisme Miquel Sitjar (Ruris Amatores). Contacte: 669 406 381.
Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú