Arrenquen els primers pressupostos participatius de Ribes de Freser

El consistori ribatà sotmetrà a votació dels veïns i veïnes del poble una partida de 25.000€ del capítol d’inversions del pressupost municipal. El procés arrencarà amb una fase de recollida de propostes ciutadanes i conclourà amb una votació popular oberta a tots els veïns empadronats a Ribes que tinguin 16 anys o més.  

L’Ajuntament de Ribes de Freser ha donat el tret de sortida als primers pressupostos participatius de la seva història, una iniciativa consistent en sotmetre a decisió dels ribatans i ribatanes una partida del pressupost municipal. Concretament, el consistori posarà a votació una bossa de 25.000€ del capítol d’inversions del pressupost per a l’exercici 2021.

El projecte va arrencar el passat dilluns 28 de setembre a les 11h en un acte de presentació que es va poder seguir en streaming a través de les xarxes socials de l’Ajuntament. La sessió va servir per explicar quines seran les fases del procés, com s’hi podrà participar i els terminis aproximats que ha previst l’Ajuntament per a l’execució del projecte.

Durant els propers dies els veïns i veïnes del municipi rebran a casa un fulletó informatiu amb una descripció detallada de tot el procés i dels diferents canals que tindran per participar-hi. A més, l’Ajuntament ha habilitat un web específic amb tota la informació del projecte: www.decidimribes.cat.

Els pressupostos participatius són una iniciativa de l’Ajuntament de Ribes que compta amb el suport econòmic de la Diputació de Girona i s’emmarquen en la voluntat del consistori de donar una passa endavant en termes d’implicació de la ciutadania en la governança municipal.

Recollida de propostes

Atès que es tracta d’un projecte plenament participatiu, totes les propostes candidates sorgiran dels propis veïns i veïnes de Ribes. En aquest sentit, la primera fase del projecte consisteix en la recollida de propostes. Des d’avui mateix i fins al 30 d’octubre tots els ribatans i ribatanes poden fer arribar idees de projectes o actuacions que considerin d’interès per al futur del poble.  L’enviament de propostes es pot fer a través del web del projecte (www.decidimribes.cat) o bé de forma presencial, dipositant la butlleta incorporada en el fulletó que arribarà a totes les cases durant els propers dies en qualsevol dels punts habilitats a tal efecte (Biblioteca, Ajuntament i Oficina de Turisme).

Valoració tècnica de les propostes i convocatòria d’un fòrum ciutadà

Un cop finalitzat el procés de presentació de propostes s’obrirà la fase de filtrat i valoració de les mateixes. Totes les propostes recollides presencialment i electrònica seran valorades i quantificades pels serveis tècnics municipals a fi de determinar-ne la validesa.  Per tal que els projectes proposats siguin admesos han d’estar referits a temes de competència municipal, no contradir plans aprovats per l’Ajuntament, ser viables tècnicament i econòmica, respectar el marc jurídic i legal i ser  considerats una inversió.

Totes aquelles propostes que compleixin amb els requisits establerts i no superin el pressupost fixat passaran a la següent fase, que consistirà en un Fòrum Ciutadà de Priorització, una sessió participativa oberta a tots els veïns en la qual els assistents hauran de seleccionar un nombre determinat de projectes que seran els que finalment es sotmetran a votació popular.

Votació popular

El procés de pressupostos participatius conclourà amb una votació final. Hi podran participar totes aquelles persones empadronades a Ribes que tinguin un mínim de 16 anys. A fi de fomentar la màxima participació possible, s’habilitarà un sistema de votació electrònica i un altre de presencial.

Es pot trobar tota la informació sobre el projecte al web decidimribes.cat.