Brot COVID-19 a la Residència Municipal de la Gent Gran de Ribes de Freser

En aquests moments hi ha 37 residents positius amb simptomatologia lleu o asimptomàtics, tres residents ingressats a l’Hospital de Campdevànol i una defunció d’una resident amb patologies prèvies. El Departament de Salut i l’Ajuntament de Ribes, juntament amb la Direcció de l’empresa pública SUMAR, estan fent un control i seguiment continuat de la situació per tal de mantenir les famílies informades i garantir les mesures d’aïllament, prevenció i protecció correctes per contenir l’avanç del virus.

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Ribes de Freser informen que s’està fent el seguiment d’un brot de COVID-19 a la Residència Municipal de la Gent Gran de Ribes de Freser notificat el passat 13 d’octubre. En aquest moment hi ha 37 residents positius amb simptomatologia lleu o asimptomàtics i tres residents ingressats a l’Hospital de Campdevànol. També s’ha registrat la defunció d’una resident amb patologies prèvies. La resta de residents han presentat PCR no concloents i estan pendents de nous resultats.

Cronologia dels fets
La comunicació des de la Residència Municipal de la Gent Gran de Ribes de Freser es va dur a terme el 13 d’octubre, quan una treballadora va resultar positiva en PCR de COVID-19. Tot seguit es va posar en marxa un protocol de coordinació conjunt entre el Departament de Salut, l’Ajuntament de Ribes, la Direcció de la Residència i l’Atenció Primària per implantar i extremar les mesures de prevenció i protecció, incloent l’aïllament preventiu de tots els residents el mateix dia 13.

El dia 14 es va comunicar un cas positiu en un resident que presentava una patologia no associada a COVID-19 i l’inici de símptomes de dos residents més. El dia 15 es va dur a terme un cribratge general a tots els residents i treballadors, amb els resultats exposats pel que fa als residents. Del cribratge a tots els treballadors se’n desprèn que en aquests moments hi ha 14 positius molt lleus o asimptomàtics.

Seguiment continuat i coordinació entre agents
Des que es va detectar el brot, el Departament de Salut i l’Ajuntament de Ribes, juntament amb la Direcció de l’empresa pública SUMAR, estan fent un seguiment i control continuat de la situació a la Residència a fi de mantenir les famílies informades i garantir que la sectorització del centre i les mesures d’aïllament, prevenció i protecció es fan correctament per contenir l’avanç del virus. De la seva banda, l’Equip d’Atenció Primària de Ribes de Freser – Campdevànol i l’Hospital de Campdevànol estan duent a terme el seguiment clínic dels residents. En el marc d’aquest treball conjunt, aquest matí ha tingut lloc una reunió de coordinació entre el Departament de Salut, l’Ajuntament, la Direcció de la Residència, la Direcció de SUMAR i l’equip del CAP per tal d’avaluar la situació.

Augment del risc de rebrot i de la taxa de reproducció a Ribes de Freser
El risc de rebrot i la taxa de reproducció de Ribes de Freser s’han vist incrementats. És per això que, en la reunió d’aquest matí, Mònica Santjaume, alcaldessa de Ribes, ha plantejat la possibilitat de dur a terme un cribratge massiu a la població del municipi ribatà. Així mateix, des de l’Ajuntament de Ribes de Freser es demana als veïns i veïnes que adoptin un seguit de mesures de prevenció i protecció:

1. Evitar tots els desplaçaments que no siguin indispensables
2. En cas d’haver de sortir de casa, fer ús de la mascareta en tot moment
3. Desinfectar-se les mans amb gel hidroalcohòlic i/o aigua i sabó de forma reiterada
4. Evitar qualsevol tipus d’aglomeració de persones
5. Respectar el límit de 6 persones per a les reunions en l’àmbit públic i privat
6. Protegir-se un mateix i el conjunt de veïns i veïnes
7. Posar-se en contacte amb l’Ajuntament de Ribes de Freser en cas de dubte o necessitat

Cuideu-vos i cuidem-nos. Aturar el COVID-19 és responsabilitat de tots!