Donació de sang a Ribes

Aquest 27 de desembre es durà a terme la tercera i última donació de sang a Ribes de Freser en el Casal de Cultura. Val a dir, que en aquests moments només hi ha reserves de sang per una setmana.

Per què és tan important donar sang?

La donació de sang és un acte solidari i de participació ciutadana que beneficia el conjunt de la societat. Pel donant és tan sols un moment, per a molts malalts pot suposar la vida. La donació de sang és un acte senzill, segur, gens dolorós, i assistit per professionals especialitzats en tot moment. Pel donant, no comporta cap risc, però, en canvi, per a malalts de tot el territori, pot suposar avançar en el seu procés de curació. Malgrat els avenços mèdics i tecnològics, la sang no es pot fabricar i tan sols es pot obtenir de les donacions altruistes de les persones. Cada donació pot ajudar fins a tres malalts diferents.

La sang i els seus components tenen una vida limitada: els concentrats d’hematies es conserven 42 dies; el plasma es conserva 1 any; les plaquetes es conserven 5 dies. Cada dia es necessiten 1.000 donacions a Catalunya. És a dir, tots els hospitals i clíniques de Catalunya necessiten sang o components sanguinis per atendre els seus malalts ja que la majoria d’intervencions quirúrgiques i molts dels tractaments mèdics requereixen transfusions.

Només donant sang amb regularitat es disposarà sempre de sang suficient en estoc. Els homes poden donar fins a 4 vegades a l’any i les dones, 3, sempre i quan es respecti l’interval mínim de dos mesos entre donacions. La transfusió de sang o dels seus derivats s’ha convertit en una part imprescindible en l’actual assistència sanitària. L’increment de l’esperança de vida, la creació d’unitats de medicina intensiva, i les necessitats importants i constants d’alguns malalts, abans considerats irrecuperables, fan que la demanda de sang sigui creixent.

Les donacions dels últims set anys a Ribes de Freser han estat:

2008: 145
2009: 128
2010: 139
2011: 134
2012: 167 (100 donacions per la marató en el mes d’agost)
2013: 108
2014: 76 fins al moment

Com es pot comprovar, la del 2013 va tenir un descens considerable, per això la importància de les Maratons. Per anar bé, la donació d’aquest mes a Ribes hauria de ser de 70 donacions. Ribes de Freser sempre ha estat una població molt solidària tot i que encara darrerament han baixat el nombre de donacions. És per aquest motiu que des de l’Associació de Donants de Sang de Ribes de Freser fan una crida a tots els ribetans a participar en aquest acte tan beneficiós per a totes les persones.