El Cinema Catalunya rep un homenatge pels seus 120 anys en actiu

Coincidint amb el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, l’Acadèmia del Cinema Català organitza un acte de reconeixement a la sala ribetana i a dotze sales centenàries més del territori. Durant l’acte, es presentarà un catàleg que recull les seves històries i s’entregarà als seus responsables unes plaques-segell commemoratives

El Cinema Catalunya celebra 120 anys de vida. Inaugurada el 1900 sota el nom de Teatre Taga, la sala ribetana és una de les més antigues de l’Estat, tot i que no està documentat l’any exacte d’inici de les projeccions. Avui, dimarts 27 d’octubre, l’Acadèmia del Cinema Català li retrà homenatge conjuntament amb dotze sales centenàries més en un acte a Calella. “En nom de tot l’Ajuntament, felicito el Cinema Catalunya pels seus 120 anys en actiu promovent la cultura i treballant per la preservació del patrimoni cinematogràfic”, afirma l’alcaldessa Mònica Santjaume.

Després de dir-se Foment durant els anys 20 i Casal Ribetà a partir del 1932, l’any 1956 la sala va prendre el nom que ha perdurat fins a l’actualitat: Cinema Catalunya. El 1970 va patir una important remodelació de l’espai i a finals de segle, va modernitzar el sistema de so i projecció i va fer un canvi de cadires que va deixar l’aforament en les 180 butaques actuals. Des del 2009 els Amics del Cinema de la Vall de Ribes, que ja hi feien sessions de cineclub, assumeixen la gestió de la sala en col·laboració amb l’Ajuntament de Ribes de Freser. L’any 2014 es va organitzar la primera edició del Festival Gollut; el 2017 s’inicien les projeccions del Cicle Gaudí, i el 2018 el Cinema Catalunya s’adhereix a la Filmoxarxa.

 

L’Acadèmia homenatja tretze sales centenàries catalanes

Compromesa amb la recuperació del nostre patrimoni històric cinematogràfic, l’Acadèmia de Cinema Català continua amb la seva línia de treball que va iniciar l’any 2016 i, enguany, ret homenatge a totes aquelles sales de cinema encara actives que van iniciar les seves projeccions fa més de 100 anys. Són el Centre Parroquial d’Argentona, el Cinema Bosque (Barcelona), la Sala Mozart (Calella), el Casal Camprodoní (Camprodon), el Cinema La Calàndria (El Masnou), el Cinema Mundial (La Bisbal d’Empordà), el Foment Mataroní (Mataró), el Teatre Cinema Comtal (Ripoll), el Cinema Catalunya (Terrassa), els Cinemes Imperial (Sabadell), el Casino Prado (Sitges), El Retiro (Sitges) i el Cinema Catalunya (Ribes de Freser).

L’Acadèmia de Cinema Català ha realitzat una exhaustiva recerca per indexar totes les sales centenàries de Catalunya encara en actiu, i ha elaborat un catàleg en suport digital, a càrrec del periodista Toni Vall, que recull la història de totes elles. Una feina que culminarà en un acte el 27 d’octubre, Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, durant el qual es presentarà una placa commemorativa que l’Acadèmia farà arribar als tretze cinemes homenatjats.

Consulta el catàleg digital que ha editat l’Acadèmia de Cinema Català amb les històries de les tretze sales centenàries aquí.