Festa de l’estiueig

Del 23 al 25 de juliol · Ribes de Freser

Arriba la 1ª Festa de l’Estiueig com a clausura dels actes de “Cents anys de l’arribada del tren a Ribes de Freser”.

Uns actes que s’han vist reprogramats després de la crisi de la Covid.

L’any 2019 amb motiu de la celebració del centenari de l’arribada del tren a Ribes de Freser es van proposar una sèrie d’actes des de finals de l’any fins a l’estiu del 2020.  Aquesta commemoració es va iniciar al desembre del 2019 amb una taula rodona però el Covid va paralitzar les activitats previstes per l’any següent i que van consistir des d’una exposició, l’edició d’un llibre commemoratiu i la festa de l’estiueig. Val a dir, que arrel del Covid19 també es va dur a terme un Kahoot dins el marc de “Som Cultura” l’any 2020.

La Taula rodona “l’arribada del tren a Ribes de Freser: passat, present i futur” va repassar els orígens històrics de la línia de tren transpirinenc Ripoll – La Tour de Querol, tot plantejant les seves problemàtiques i les perspectives de futur. Hi varen participaran historiadors, polítics locals del Ripollès, responsables de Ferrocarrils de la Generalitat i va estar moderat pel periodista Carles Gorini.

És ja dins els actes de Sant Jordi del 2021, el passat dissabte 24 d’abril, quan es va inaugurar l’exposició i la presentació del llibre “Cent anys de l’arribada del tren a Ribes de Freser dels autors Miquel Sitjar, Joaquim Mª Puigvert i Vicenç Orta, i va comptar amb la presència de Hble. Sr. Joaquim Nadal, director de l’institut de Català de Recerca en Patrimoni Cultural i l’il·lm. Sr. Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona. L’exposició ubicada actualment el pg. Guimerà s’estructura amb diversos blocs temàtics seguint el guió del llibre. Aquestes dues actuacions van estar possible gràcies a una subvenció econòmica de la Diputació de Girona i la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Ripollès, i l’acte es pot visualitzar a l’enllaç següent:  https://youtu.be/ZEAWJLd94aQ.

La voluntat afegida d’aquest centenari és la de poder consolidar la Festa de l’Estiueig com esdeveniment anual turístic i cultural que permeti atraure visitants el mes de juliol i donar a conèixer el llegat històric del municipi, per què va experimentar importants canvis amb l’arribada del tren i el fenomen de l’estiueig i turisme de salut. També ha de servir per la reivindicació de la Línia R3 i el foment del tren per la reducció de la petjada de carboni i com a mitjà de transport sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Per aquest motiu, s’ha plantejat un cap de setmana temàtic entorn del poble, on hi haurà activitats per diferents públics, recreacions d’efemèrides de l’època, música, exposicions, i conferències entre d’altres amb l’objectiu de poder implicar el màxim la població, els negocis i aquells establiments centenaris.