L’Ajuntament de Ribes de Freser prepara una jornada d’activitats per inaugurar el Castell de Sant Pere

La jornada d’inauguració d’aquesta destacada peça del patrimoni històric del municipi tindrà lloc el proper dissabte 16 de novembre i comptarà amb la presència del President de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. La fortificació ha estat objecte de diversos treballs de restauració al llarg dels darrers 15 anys.

El municipi de Ribes de Freser viurà el proper 16 de novembre un dels dies més especials dels últims anys en termes de difusió i projecció del patrimoni local: la inauguració del Castell de Sant Pere. I és que la fortificació ha estat immersa durant els darrers 15 anys en un procés profund de restauració que ara arriba a la seva finalització, unes obres que han permès recuperar-ne tota l’esplendor i dotar la construcció de la projecció que es mereix en tant que icona del patrimoni arquitectònic local que data del segle XI.

El projecte de restauració va ser promogut per l’Ajuntament de Ribes de Freser i la Diputació de Girona a partir de l’any 2005. L’actuació, però, ja havia estat iniciada a finals dels anys 80, amb la consolidació dels elements encara visibles i una petita intervenció arqueològica. Al llarg d’aquests anys de restauracions s’hi han fet visites teatralitzades i guiades de caràcter puntual en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, però ara que han finalitzat els treballs l’Ajuntament té la voluntat de convertir-lo en element central a partir del qual seguir dinamitzant i enriquint l’oferta turística de Ribes de Freser.

Per a l’alcaldessa de Ribes, Mònica Santjaume, la finalització de les obres representa la “culminació d’un projecte estratègic” que podria “marcar un petit punt d’inflexió quant a projecció del poble i atracció de visitants”, ja que afegeix un nou actiu, de gran valor històric, al patrimoni local.  I és que amb la restauració del Castell, Ribes de Freser guanya un element arquitectònic de primer ordre que, en paraules de l’alcaldessa, “obrirà una finestra d’oportunitat per ampliar i enriquir l’oferta turística del poble en un àmbit que encara té molt camí per créixer, com és el del patrimoni històric i artístic”.

Les obres de restauració del Castell de Sant Pere de Ribes de Freser van finalitzar l’hivern passat i des del mes de març la fortificació ja és visitable. No obstant, degut a la concatenació de diversos períodes electorals, encara no se n’ha pogut fer l’acte oficial d’inauguració, que finalment tindrà lloc el proper 16 de novembre a les 12 h del migdia i comptarà amb la presència del President de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. Des de l’Ajuntament de Ribes es convida els veïns i veïnes del poble, les entitats, el teixit comercial, els mitjans de comunicació i les persones d’altres municipis interessades en l’art i la història a assistir a una jornada que promet una programació d’activitats al voltant d’aquesta peça tan preuada del patrimoni de Ribes de Freser. Properament s’oferiran més detalls sobre els actes previstos.

MG_1756