L’església de la Parròquia de Santa Maria de Ribes, s’inicien els passos per ser declarada Bé cultural d’Interès Nacional

By MARIA ROSA FERRE ✿ [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons El Plenari municipal de l’Ajuntament de Ribes de Freser ha aprovat que l’edifici sigui declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). L’església Parroquial de Santa Maria és un exemple de modernitat moderada en l’arquitectura religiosa de la postguerra a Catalunya.

El temple de Ribes sintetitza l’ideal dels arquitectes noucentistes de conciliar la tradició i els valors del paisatge local amb la modernitat arquitectònica i el respecte pels vells oficis.

En Joaquim Maria Puigvert i Solà, especialista de la Universitat de Girona, ha elaborat un estudi molt complet on es fan valdre els elements artístics i arquitectònics de l’edifici, únic a Catalunya en les seves característiques. Josep Danés, fou l’arquitecte de la reconstrucció del temple després de la Guerra Civil. El projecte tenia com a principal objectiu destacar els absis romànics perquè fossin redescoberts, també urbanísticament va haver-hi canvis al carrer Major perquè es visualitzessin més.

Diferents elements fan del conjunt una obra emblemàtica: el teulat alpí, amb coberta de pissarra i mansardes pròpies de l’arquitectura civil de muntanya, els arcs parabòlics d’influència gaudiniana, la capella del Santíssim (la capella fonda) amb pintures de Llucià Navarro, el conjunt harmònic entre els frescos de Lluís Maria Güell i l’escultòric de l’altar de la Puríssima, realitzat per diferents artesans de prestigi, com són l’esmaltador Miquel Soldevila, el repujador Saturní Picas, la talla de la marededéu Assumpta realitzada per Manuel Martí Cabrer i altres escultors com són Jaume Martrus i Carmelo Vilallonga, o els mosaics de Lluís Bru.

El temple però conserva una còpia en un dels seus absis del Baldaquí de Ribes, un dels més importants exponents de la pintura romànica de l’anomenat “Taller de Ripoll” sobre taula l’original del qual es conserva al Museu Episcopal de Vic i que és originari del primer quart del segle XII.

La declaració de BCIN és una categoria de protecció legal dels béns més rellevants del patrimoni cultural català, tant mobles com immobles, atorgada per l’Administració de la Generalitat.

Per a més informació es pot contactar amb l’Ajuntament de Ribes de Freser, telèfon 972 727 481 o a l’email ajuntament@ajribesdefreser.cat

Crèdits: Foto publicada a Wikimedia per MARIA ROSA FERRE ✿ [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons