Represa del turisme a la Vall de Ribes durant els mesos d’estiu

Tenint en compte la situació d’excepcionalitat derivada de la Covid-19, l’Oficina de Turisme de la Vall de Ribes fa un balanç positiu dels mesos d’estiu al territori, motivat sobretot per l’auge del turisme català i espanyol

La Vall de Ribes ha viscut l’estiu més atípic en molt de temps. La situació d’emergència sanitària provocada per la Covid-19 ha obligat a activar importants mesures de seguretat i restriccions que han afectat directament el turisme. No obstant això, l’Oficina de Turisme de la Vall de Ribes valora positivament els darrers mesos i parla d’una certa represa del turisme a la zona.

En total, l’estiu s’ha saldat amb prop de 30.000 visitants, la gran majoria famílies provinents de Barcelona i Tarragona, tot i que també destaquen el nombre de turistes de València, Comunitat de Madrid, País Basc i França. L’estiu de 2019 la Vall de Ribes va rebre 38.979 persones, fet que indica una reducció d’un 24%, principalment deguda a la caiguda del turisme internacional i part del nacional. El dissabte 15 d’agost, més de 800 persones van gaudir de les propostes de la zona, convertint-se en el dia amb més afluència de visitants.

Pel que fa a les pernoctacions, aquest estiu una gran part dels visitants han optat per les segones residències i les autocaravanes, ja que donaven una certa sensació de seguretat enfront de la Covid-19. Així mateix, els turistes han optat per càmpings, cases de turisme rural, apartaments i hotels.

Enguany, moltes persones han vingut per primer cop a la Vall de Ribes, concretament el 79% dels visitants que es van apropar a l’Oficina de Turisme. Durant aquests mesos, el centre, que ha comptat amb dues persones en pràctiques gràcies a un conveni amb l’Institut Abat Oliva i una subvenció del programa ODISSEU, ha atès més de 8.000 consultes, la majoria sobre temes de senderisme, oci, comerç, turisme actiu i esportiu i gastronomia, tots ells actius de gran importància per a l’economia i l’activitat comercial de la zona.

Mònica Santjaume, presidenta de la comissió de turisme de la Vall de Ribes, fa una valoració “raonablement positiva” de l’estiu al municipi, tenint en compte les “fortes restriccions existents a nivell internacional” i la “dura situació econòmica de molts potencials visitants”. L’alcaldessa ribatana emmarca la represa del turisme a la Vall en “els esforços conjunts realitzats per ajuntaments, entitats de lleure, restauradors, hotelers, comerciants i altres agents socials i econòmics per adaptar-se a la situació, promocionar el territori i oferir productes atractius i segurs”.