Ribes de Freser inaugura el Castell de Sant Pere després de 15 anys de rehabilitacions

L’acte ha tingut lloc aquest migdia i ha estat encapçalat pel president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, juntament amb l’alcaldessa de Ribes, Mònica Santjaume. La reforma del Castell marca un punt d’inflexió en la projecció cultural i arquitectònica del municipi.

El municipi de Ribes de Freser ha viscut aquest migdia l’acte d’inauguració del remodelat Castell de Sant Pere. La fortificació és una peça destacada del patrimoni històric local que ha estat objecte de diversos treballs de restauració al llarg dels darrers 15 anys. L’acte ha tingut lloc a l’interior del propi Castell i ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l’alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Santjaume; el cap de servei de Monuments de la Diputació de Girona, Lluís Bayona; membres del govern municipal i el consistori; i desenes de veïns i veïnes. Tot i que les obres van finalitzar l’hivern passat i des del mes de març l’edifici ja acull visitants d’arreu del territori, degut a la concatenació de diversos períodes electorals encara no se n’havia pogut fer l’acte oficial d’inauguració.

Noguer ha posat en valor, en el seu parlament, les obres realitzades al llarg de tot aquest temps: «La fortificació ha estat immersa els darrers 15 anys en un procés profund de restauració que ha arribat a la seva finalització. Unes obres que, dirigides pel servei de Monuments de la Diputació de Girona, han permès recuperar-ne tota l’esplendor». Segons Noguer, amb projectes de restauració i consolidació del patrimoni local com aquest es posa de manifest que «des de la Diputació de Girona vetllem per la recuperació de patrimoni monumental, històric i cultural de les comarques gironines. Per aquest motiu donem suport a Ribes de Freser en totes aquelles actuacions que, com aquesta, reverteixen positivament en la conservació, manteniment i difusió dels béns culturals».

De la seva banda, l’alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Santjaume, ha agraït a la Diputació de Girona la seva implicació al llarg d’aquests anys de treballs, que han permès la total rehabilitació del Castell de Sant Pere. «Per a l’Ajuntament de Ribes és un autèntic plaer i un orgull immens poder celebrar avui la recuperació d’una de les joies del nostre patrimoni arquitectònic, símbol de la nostra vila i dipositari d’històries, llegendes i records de temps passats», ha apuntat Santjaume. L’alcaldessa ribetana també s’ha referit a la «importància estratègica del Castell per al futur del turisme de Ribes de Freser», que guanya amb aquesta restauració «un nou atractiu turístic de gran valor històric, que de ben segur obrirà la porta a noves oportunitats de dinamització i projecció del nostre municipi». Ha completat les intervencions una il·lustrativa explicació del projecte de restauració realitzat, a càrrec del cap de servei de Monuments de la Diputació de Girona, Lluís Bayona.

Al voltant de l’acte d’inauguració, i tenint en compte la importància i abast del projecte de reforma, l’Ajuntament ha previst diverses activitats que tindran lloc durant el cap de setmana. Sense anar més lluny, aquesta tarda es realitzarà un taller d’escriptura medieval pensat per al públic familiar. I demà tindrà lloc una visita guiada al Castell a càrrec de Miquel Sitjar i Serra. Amb aquest cap de setmana d’activitats lúdiques per a tots els públics, s’obre una nova etapa en la de vida del Castell de Sant Pere, en la qual es podrà visitar la fortificació i donar a conèixer quan es va construir, per a què servia i quines són les històries i llegendes que hi habiten.

El projecte de restauració del Castell de Sant Pere va ser promogut per l’Ajuntament de Ribes de Freser i la Diputació de Girona a partir de l’any 2005. L’actuació, però, ja havia estat iniciada a finals dels anys 80, amb la consolidació dels elements encara visibles i una petita intervenció arqueològica. La seva restauració també ha permès una connectivitat peatonal al volant, fent així que molts veïns de la zona utilitzin l’itinerari turístic que passa per davant del monument per desplaçar-se cap al centre del poble.

Al llarg d’aquests anys de restauracions s’hi han fet visites teatralitzades i guiades de caràcter puntual a mesura que s’anaven consolidant les diferents fases. Alguns exemples han estat les activitats celebrades en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni o més recentment durant les jornades Som Cultura.

Una mica d’història

El Castell de Sant Pere és un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i una fortalesa del segle XI, que inicialment constava només d’una petita torre. La seva funcionalitat era controlar la frontera entre el comtat de Cerdanya, al qual pertanyia Ribes, i el de Besalú.  La fortalesa va patir diversos setges i incursions durant anys que la deixaren malmesa, tot i que l’anaven adequant per fer front a nous atacs. El 1374 és quan el Castell agafà la seva fesomia actual, amb diverses terrasses superposades i d’altres dependències d’habitatge i emmagatzematge, que funcionaven com a recinte jussà.

Al segle XV la fortalesa va patir importants desperfectes durant els terratrèmols que afectaren Catalunya els anys 1427 i 1428. Durant la guerra del 1462-1472 trobem alguna informació escadussera que fa referència al Castell i s’hi tornen a fer obres al segle XVII quan es crea la nova frontera amb la monarquia francesa, a causa de la pèrdua dels comtats del Rosselló i Cerdanya pel Tractat dels Pirineus.

La monarquia hispànica va intentar crear una nova xarxa de fortificacions basant-se en castells i fortaleses preexistents per prevenir possibles atacs mentre que els francesos varen destruir sistemàticament el Castell de Sant Pere. Finalment, amb posterioritat a aquest fet, només es detecta una ocupació puntual del turó a mitjan segle XIX, quan és utilitzat com a cementiri.

L’entorn del Castell conserva una de les llegendes més recordades de Ribes de Freser, la dels nans de Ribes. Aquesta història parla d’uns homes i dones que van viure durant molts anys a la vila d’Amunt, un poblat creat entre les ruïnes del Castell on vivien un centenar de persones apartades de la societat pel fet de tenir deficiències psíquiques o malformacions. Són diverses les històries que s’expliquen sobre ells, sobre com vivien, qui eren o com van desaparèixer de la Vall de Ribes, però se’ls recorda especialment per ser grans supervivents en una època de misèria i molta pobresa, per ser gent més aviat bondadosa, senzilla i apreciada per les famílies burgeses pel fet de ser bons mainaders. Alhora, eren grans narradors d’històries, llegendes i rondalles, i popularment eren anomenats golluts, paraula que ha donat nom al Festival Gollut, festival de cinema compromès, fotoperiodisme, muntanya i medi ambient, que se celebra cada any a Ribes de Freser i en d’altres localitats.

Inauguracio_Castell_1