Ribes de Freser sol·licita subvencions al PUOSC per valor de gairebé mig milió d’euros

Les inversions planificades afectaran el carrer Núria, el pont Massana sobre el riu Freser, el mur del passeig Saida i l’edifici de l’antiga escola Bruguera.

L’Ajuntament de Ribes de Freser ha demanat finançament a la Generalitat per tal de tirar endavant dos projectes d’actuació a la via pública que sumen un valor total de 490.000€. Aquestes dues sol·licituds s’emmarquen en el Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya 2020-24, programa impulsat per la Generalitat de Catalunya que té per objectiu afavorir el desenvolupament econòmic i la generació d’oportunitats arreu del territori mitjançant la subvenció d’obres i serveis de competència municipal.

Urbanització del carrer Núria i reforçament del mur del riu del passeig Saida

El primer projecte que l’Ajuntament té previst finançar parcialment amb recursos del PUOSC consisteix en la reurbanització del carrer Núria i el pont Massana sobre el riu Freser, així com el reforç de l’estructura del mur del passeig Saida. Amb aquesta actuació, el consistori busca donar continuïtat al carrer Eres en tant que eix comercial del poble i enllaçar-lo amb el carrer Balandrau, a l’altre costat del riu. A més, aquesta millora permetrà garantir la seguretat pel que fa al pas de vehicles a Queralbs i Pardines. Cal tenir present, en aquest sentit, que el carrer Núria, el carrer Major i el carrer de les Eres configuren, conjuntament, l’antic camí de Queralbs, un dels camins històrics de la Vall de Ribes, que concentra bona part de l’activitat econòmica del poble i representa una de les artèries de mobilitat de Ribes. El cost estimat del projecte és de 455.980 euros, dels quals 370.000 estarien subvencionats pel PUOSC i 85.980 anirien a càrrec de l’Ajuntament.

Conversió de l’antiga escola Bruguera en local social del nucli i habitatge per a joves

El segon projecte que l’Ajuntament ha presentat al PUOSC té per objecte l’edifici conegut com a antiga escola de Bruguera, una construcció de dues plantes que antigament albergava aules per a l’activitat escolar a la planta baixa i l’habitatge del mestre al primer pis. Actualment aquest edifici s’utilitza com a local i magatzem del nucli de Bruguera, però no reuneix les condicions adequades i no està degudament aprofitat. La reforma plantejada per part de l’Ajuntament preveu adequar el pis de baix com a veritable local social que dinamitzi l’activitat del nucli i convertir la primera planta en habitatge social per a gent jove. La inversió prevista del projecte és de 175.350 euros, dels quals un 90% -és a dir, 157.815,83 euros- es podran aconseguir a través del PUOSC, i la resta amb recursos propis.

Dues actuacions molt necessàries

Des del consistori, l’alcaldessa Mònica Santjaume defineix les dues actuacions com a “molt necessàries i beneficioses per al poble”. Pel que fa al primer projecte, l’alcaldessa l’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament de contribuir a la “consolidació d’un veritable eix comercial i cívic al nucli urbà”. I en relació a la segona actuació, Santjaume confia que “el nou local social doti de vida i activitat el nucli” i que l’habitatge “pugui donar l’oportunitat d’emancipar-se a algunes persones joves del poble sense haver de marxar de Ribes”.

Carrer Núria_2