Suspès el Concurs Internacional d’Habilitat de Gossos d’Atura que s’havia de celebrar el proper mes de setembre a la Vall de Ribes

El certamen queda anul·lat per la impossibilitat de complir amb els protocols i normatives en matèria d’aforament i distàncies de seguretat derivats de la crisi sanitària.

El Concurs Internacional d’Habilitat de Gossos d’Atura de la Vall de Ribes que s’havia de celebrar aquest proper mes de setembre ha quedat suspès degut a la crisi sanitària. El popular certamen estiuenc, que any rere any aplega pastors vinguts d’arreu del territori català, França, Illes Balears i altres països, presenta una tipologia d’activitats que fa molt difícil la seva adaptació a la normativa i protocols sanitaris d’obligat compliment per evitar la propagació de la Covid-19. És per això que l’organització del concurs, impulsat conjuntament per l’Associació de Concurs de Gossos d’Atura de la Vall de Ribes i l’Ajuntament de Ribes de Freser amb el suport de la Diputació de Girona, s’ha vist obligada a cancel·lar la que hauria estat la 58ª edició d’aquest magnífic esdeveniment pioner a Catalunya.

Aquesta suspensió s’ha vist confirmada també per la Federació de Concursos de Gossos d’Atura dels Països Catalans, entitat que ha fet públic fa pocs dies l’anul·lació de les diferents competicions previstes aquest estiu a Llavorsí, Canillo (Andorra), Osseja, Prades, Castellterçol, Castellar de n’Hug i Ribes de Freser.

El Concurs Internacional d’Habilitat de Gossos d’Atura de la Vall de Ribes es porta celebrant des de fa 57 anys i conforma un cap de setmana farcit d’activitats que permeten donar a conèixer el territori, el pasturatge i els seus productes als centenars de visitants que passen per Ribes i la Vall durant aquells dies. Des de l’organització es lamenta aquesta suspensió, motivada fonamentalment per la dificultat de garantir el manteniment de les distàncies de seguretat i el control de l’aforament, però ja s’ha anunciat l’inici dels treballs de preparació de l’edició de 2021 amb la voluntat que suposi un nou pas endavant en termes de consolidació, prestigi i projecció de l’esdeveniment.

El primer concurs d’habilitat amb gos d’atura en els Països Catalans es va celebrar a Ribes de Freser l’any 1948, impulsat pel Gremi de Ramaders i per l’Ajuntament de Ribes de Freser. Set anys més tard Valentí Perpinyà el va exportar a Oñate (Guipúzcoa), on s’ha seguit celebrant cada any. Des de 1962 fins al 1988 es varen fer concursos a Castellar de N’Hug, Osseja (França), Canillo (Andorra), Llavorsí (Lleida) i Prades (Tarragona). Aquell any també es van signar els estatuts per constituir la Federació de Concursos de Gossos d’Atura dels Països Catalans, entitat organitzadora del Campionat dels Països Catalans, un esdeveniment que compta amb la participació de pastors i gossos de diverses procedències.