Tot a punt per a la inauguració del Castell de Sant Pere

Aquest proper cap de setmana, Ribes de Freser viurà la inauguració del remodelat Castell de Sant Pere, que ha estat objecte d’un profund projecte de restauració de gairebé 15 anys de durada. L’acte inaugural, que tindrà lloc el dissabte 16 de novembre, comptarà amb la presència del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i del cap de servei de Monuments de la Diputació de Girona, Lluís Bayona, que farà una explicació detallada de les obres realitzades.

El municipi de Ribes de Freser es prepara per viure un esdeveniment molt especial amb el Castell de Sant Pere com a protagonista, una fortificació destacada del patrimoni històric local que ha estat objecte de diversos treballs de restauració al llarg dels darrers 15 anys. Tot i que les obres van finalitzar l’hivern passat i des del mes de març l’edifici ja acull visitants d’arreu del territori, degut a la concatenació de diversos períodes electorals encara no se n’havia pogut fer l’acte oficial d’inauguració, que finalment tindrà lloc el proper dissabte, 16 de novembre. Tenint en compte la importància i abast d’aquest projecte de reforma, l’Ajuntament ha previst un cap de setmana d’activitats, que marcarà l’inici d’una nova etapa en la història d’aquesta joia del patrimoni arquitectònic de la vila que data del segle XI.

El cap de setmana arrencarà el dissabte, a les 12 del migdia, amb els parlaments del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer i l’alcaldessa de Ribes, Mònica Santjaume. Tot seguit, les activitats prosseguiran amb una explicació detallada del projecte de restauració, a càrrec del cap de servei de Monuments de la Diputació de Girona, Lluís Bayona. En acabat hi haurà un refrigeri per a tots els assistents. I ja a la tarda, a partir de les 4, es realitzarà un taller d’escriptura medieval a la Sala d’Exposicions (Casal de Cultura), a càrrec de l’Scriptorium de Ripoll, una activitat pensada per al públic familiar i gratuïta. L’endemà, el diumenge 17 de novembre, s’arrodonirà el cap de setmana amb una visita guiada que començarà a les 10.30 h. El recorregut, d’una hora de durada, porta per títol “El castell de Sant Pere de Ribes de Freser recuperat: visita als nous espais descoberts” i anirà a càrrec de Miquel Sitjar i Serra. Totes les persones interessades a participar en aquesta visita cal que s’inscriguin prèviament a l’Oficina de Turisme o trucant al 972 72 77 28.

El projecte de restauració del Castell de Sant Pere va ser promogut per l’Ajuntament de Ribes de Freser i la Diputació de Girona a partir de l’any 2005. L’actuació, però, ja havia estat iniciada a finals dels anys 80, amb la consolidació dels elements encara visibles i una petita intervenció arqueològica. Al llarg d’aquests anys de restauracions s’hi han fet visites teatralitzades i guiades de caràcter puntual en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, per exemple, o més recentment durant la celebració de les jornades Som Cultura. Ara que han finalitzat els treballs, l’Ajuntament té la voluntat de convertir-lo en un recurs patrimonial a partir del qual seguir dinamitzant i enriquint l’oferta turística de Ribes de Freser.

Una mica d’història

El Castell de Sant Pere és una fortalesa del segle XI, que inicialment constava només d’una petita torre. La seva funcionalitat era controlar la frontera entre el comtat de Cerdanya, al qual pertanyia Ribes, i el de Besalú.  La fortalesa va patir diversos setges i incursions durant anys que la deixaren malmesa, tot i que l’anaven adequant per fer front a nous atacs. El 1374 és quan el Castell agafà la seva fesomia actual, amb diverses terrasses superposades i d’altres dependències d’habitatge i emmagatzematge, que funcionaven com a recinte jussà.

Al segle XV la fortalesa va patir importants desperfectes durant els terratrèmols que afectaren Catalunya els anys 1427 i 1428. Durant la guerra del 1462-1472 trobem alguna informació escadussera que fa referència al castell i s’hi tornen a fer obres al segle XVII quan es crea la nova frontera amb la monarquia francesa, a causa de la pèrdua dels comtats del Rosselló i Cerdanya pel Tractat dels Pirineus.

La monarquia hispànica va intentar crear una nova xarxa de fortificacions basant-se en castells i fortaleses preexistents per prevenir possibles atacs mentre que els francesos varen destruir sistemàticament el Castell de Sant Pere. Finalment, amb posterioritat a aquest fet, només es detecta una ocupació puntual del turó a mitjan segle XIX, quan és utilitzat com a cementiri.

L’entorn del Castell conserva una de les llegendes més recordades de Ribes de Freser, la dels nans de Ribes. Aquesta història parla d’uns homes i dones que van viure durant molts anys a la vila d’Amunt, un poblat creat entre les ruïnes del Castell on vivien un centenar de persones apartades de la societat pel fet de tenir deficiències psíquiques o malformacions. Són diverses les històries que s’expliquen sobre ells, sobre com vivien, qui eren o com van desaparèixer de la Vall de Ribes, però se’ls recorda especialment per ser grans supervivents en una època de misèria i molta pobresa, per ser gent més aviat bondadosa, senzilla i apreciada per les famílies burgeses pel fet de ser bons mainaders. Alhora, eren grans narradors d’històries, llegendes i rondalles, i popularment eren anomenats golluts, paraula que ha donat nom al Festival Gollut, festival de cinema compromès, fotoperiodisme, muntanya i medi ambient, que se celebra cada any a Ribes de Freser i en d’altres localitats.

Microsoft Word - programa inauguració castell.docx